zondag 21 oktober 2012

Het blijft kwakkelen

Sinds ik op 16 oktober uit het LUMC ben ontslagen is er alweer het nodige gebeurd. In het ziekenhuis had ik al een beetje last van rode uitslag in mijn gezicht gekregen, mogelijk een allergische reactie op antibiotica. Thuis ben ik doorgegaan met gebruik van deze antibiotica. Woensdagochtend werd ik wakker met mijn hele gezicht vol uitslag, die zich ook nog had uitgebreid naar mijn hals, borst en rug. Na overleg met het LUMC ben ik daarom gestopt met de antibiotica.

Op donderdagochtend had ik weer flinke koorts: 39,3 °C, later zelfs oplopend naar meer dan 40 °C. De uitslag in mijn gezicht was verder uitgebreid en verdikt. We moesten toch voor controlebezoek naar het LUMC. Daar is weer het nodige bloed geprikt en op kweek gezet. Voor het eerst kwam ter sprake dat de uitslag in mijn gezicht mogelijk een eerste uiting van graft-versus-host disease (afstotingsziekte), al zou dat wel erg kort na de transplantatie zijn. Om hier meer zekerheid over te krijgen is een huidbiopt afgenomen dat dezer dagen onderzocht wordt.

Omdat een duidelijke, mogelijk gevaarlijke, oorzaak van de koorts niet vast te stellen was mocht ik weer naar huis. Ik kreeg een kuurtje prednison en prednisonhoudende crèmes mee. Met voldoende paracetamol kon ik de koorts overdag onder controle houden.

Zaterdagochtend werd ik ondanks de medicijnen wakker met een temperatuur van 40,3 °C. Ook was mijn gezicht inmiddels flink opgezwollen. Genoeg reden om maar weer contact met de dienstdoend hematoloog van het LUMC te zoeken. Die vroeg ons weer bij het LUMC langs te komen. Opnieuw werd ik uitgebreid onderzocht, werd er bloed naar het lab gestuurd en werden de mogelijke oorzaken doorgenomen. Eigenlijk is daar nu nog geen definitieve diagnose uitgekomen: de internist typeert mijn huiduitslag als een typisch allergische reactie op antibiotica. Enerzijds te begrijpen, maar waarom lijkt het alleen maar te verergeren terwijl de medicatie al 4 dagen geleden gestopt is? De hematoloog vond de huiduitslag en zwelling juist een kenmerk van graft-versus-host disease. We zullen op de uitslag van het biopt moeten wachten voordat we weten welke specialist gelijk heeft.

Uiteindelijk mocht ik weer naar huis, maar niet eerder dan nadat ik zowel Tavegil (anti-allergisch middel) als nog 25 mg extra prednison (onderdrukt effecten van graft-versus-host disease) ingespoten had gekregen. Ik moet deze middelen blijven gebruiken totdat de uitslag van de biopt bekend is en er een meer gerichte aanpak kan beginnen. Vanochtend stond ik op zonder koorts en was de zwelling in mijn gezicht flink afgenomen. Nu maar hopen dat dat zo blijft. Morgen in elk geval weer naar het LUMC voor controle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten